Tapetserat!

Sådär ja, nu har jag tapetserat. För första gången i mitt liv och jag är stolt över mig själv. Det var inte helt lätt men inte heller så svårt som jag hade tänkt mig. Sedan hade jag ju en väldigt bra medhjälpare i T också.

Eftersom T och L valde att byta rum med varandra så ville ju inte T ha kvar den orangea graffititapeten och det kan man ju förstå. Dessutom behövde alla målade väggar fräschas upp och listerna runt dörren behövde bli vita istället för orangea.

Jag hade ju redan snickerifärg som jag köpt för att måla färdigt stolarna till köket, så jag använde det för att måla dörrlisterna (Foder kanske det heter?) och så köpte jag en 10 liters hink med billig färg på Bauhaus för hela 89 kr som vi fräschade upp väggarna med. Blev jättesnyggt.

Tapeten som T valt ut var kanske inte den billigaste man kunde hitta men inte heller den dyraste. 299 kr per rulle på Rusta. Så i fredags skulle vi åka och kolla på den en gång till så att hon var helt säker på att det var den hon ville ha, och det var hon, och gissa om vi hade tur, för just den tapeten hade de 50% rabatt på då. Vilken jäkla fullträff. Så istället för 897 kr för tapeten behövde vi nu bara betala 447 kr. Sådant tycker jag om. Så tapeten blev det köpt redan i fredags, fast vi sagt att vi skulle vänta, och i fredags kom den även på plats.

Tapet med en mönsterpassning på 67 cm, småmönstrad. Kanske inte smartaste valet när man aldrig tapetserat innan, men testar man inte så vet man ju inte om man kan eller ej och det gick bättre än jag trodde.

wp-1460547659697.jpgTapeten är typ turkos/ljusblå och glittrig eller hur man ska förklara det, med gråglittrande grenar. Den är väldigt fin men väldigt svår att fotografera. Hittar den inte på deras hemsida heller.

Redan på fredagskvällen var rummet möblerat igen och det blev så bra. Nu saknas bara garderober som ska stå vid den väggen där den röda stolen står nu. Det kommer bli Pax-garderober så att T får en 100 cm garderob, jag får en 100 cm och sedan kommer det stå en 50 cm garderob bredvid där vi kommer hänga klänningar. Lite irriterande är det, för det fattas 4 ynka cm att få in tre st 100 cm garderober.

Hoppas jag kommer få råd till garderober inom snar framtid, för de behövs verkligen. Just nu delar alla på klädkammaren och det är inte mycket plats varje person får var till sina kläder.

Dock kan inte garderoberna sättas på plats innan vi satt lister och det kommer inte bli förrän nästa månad. De golvlister som satt där innan har redan blivit borttagna två ggr och de var i rätt dåligt skick, dessutom var de orange och jag orkade verkligen inte både spackla till alla skavanker på dem och måla dem också. Känns bättre att köpa andra, de skulle aldrig blivit snygga i alla fall.

Nu vet jag att jag kan och nu vågar jag kanske ge mig på den övre hallen också. Den som inte har hänt något med sedan vi flyttade in 2008. Ska börja med att riva gammal tapet där ute som är bubblig och sjukt ful. Sedan ska jag komma på vad jag vill ha för tapet och golv. Lutar åt att det bli heltäckningsmatta faktiskt. Men det får vänta till hösten. Prio ett just nu är ju staketet på baksidan.

wp-1460544109109.jpg

Byta rum!

Som jag skrev i förra inlägget så kom T och L på att de ska byta rum med varandra. Jäkla projekt. L ville ha ett mindre rum (han är nog lite knäpp) och T ville ha ett större rum. Samtidigt kan jag förstå det lite. T har oftare kompisar på sitt rum, L är i stort sett aldrig i sitt rum. När han är med kompisar så är det sällan de sitter och hänger på hans rum. De far omkring i hela huset, ser på tv i vardagsrummet eller är ute och spelar fotboll osv.

Nåväl, nu skulle ju då rummen bytas och det är ju inget som görs i en handvändning. T vill ju inte ha orange graffiti-tapet och orangea lister i sitt rum. Så nu måste det fixas i ordning. Vilket ju också kostar pengar, pengar jag inte har. Hon har hittat en tapet nu som hon vill slänga upp över den som sitter där nu och jag har sagt att vill hon ha den så får hon betala hälften. Det gick hon med på. Sedan måste de övriga väggarna, som blivit väldigt slitna, spacklas och målas. Men den färgen kan jag få gratis så det är ju bra.Alltså behöver jag bara köpta lite spackel till hålen och tapetskarvarna och färg till listerna. Blir bara ett par hundralappar.

Detta gör i alla fall att det rummet inte kommer bli klart omgående. Så just nu ser et ut som ett fullständigt kaos där inne och i övre hallen.
För L´s del blir det fortare färdigt. Det rummet han ska in i behövs det inte göras nåt med utan där ska bara möblerna in samt sättas upp tavlor osv.

Idag var det tänkt att jag skulle ha in has säng där. Eller rättare sagt den säng han ska ha. För han ska ha den resårbotten som O har nu. Anledningen till det är att den är högre än hans och eftersom hon ska ha kvar sin loftsäng så är det bättre om hon tar den låga resårbotten. L vill inte ha sin loftsäng längre utan bara vanliga ben på sin säng. Därav bytet.

Men när jag skulle försöka ta ner resårbotten från O’s säng så blev det tvärstopp. Jag kunde absolut inte rubba den. Den väger verkligen bly. Så ikväll kommer Camilla och hjälper mig så får vi se om vi kan få ner den. Sedan ska den andra resårbotten ur L’s säng och in i O’s säng. Men den väger inte så mycket så det blir en lätt match. Hoppas jag. Så från och med idag bor Seth inne i L’s rum. Hoppas de två ska trivas med varandra. Han har fått lite vitkål nu, det verkar han uppskatta.

Men nu kom jag bort från ”rum-spåret”. Eftersom det nu kommer bli en soffa över, den om L hade i sitt rum, så kommer den få stå i den övre hallen. Man kan väl använda den för att plugga, läsa en bok eller nåt tänker jag. Bokhyllorna som stod där soffan nu står de fick flytta in i mitt sovrum. Så nu bidde det lite trängre där, men det fungerar. Det blev rätt mysigt. Nu önskar jag mig bara dörrar till dem så man slipper se alla jäkla böcker. Men det får också bli en annan gång.

Bilder kommer.

Tacksam över en händelserik helg.

Det löste sig, mycket snabbare än jag hade kunnat föreställa mig. I fredags hade jag ångest över det här med tvättmaskinen. Så kl 07.58 skickade jag ett sms till pappa med texten: ”Är du vaken?” och fick snabbt ett svar tillbaka med ”ja”. Så då slängde jag mig på telefonen och grät en stund.

Klockan 12.43 fick jag ett nytt sms från pappa: ” Kan vi ev. komma ner i helgen?”

Trodde knappt att det var sant så jag var tvungen att ringa upp igen, jodå, de kunde komma på lördagen och stanna till söndagen. Helt fantastiskt! Blev så glad att jag ställde mig och bakade pizzabullar, mintmuffins, kolakakor, äppelkaka och äppelpaj. Mitt i allt bakande kom Camilla och knackade på dörren. Då hade hon med sig en påse med ljung.

Där stod jag och bara råblängde på påsen och undrade om hon var knäpp. ”- Nej dessa är inte från mig, de är från Madde.”

Alltså Madde, du är ju helt underbar!  Heart Antar att du läste att jag ville ha några ljung men inte hade råd att köpa några. Begriper inte hur godhjärtad en människa kan vara. De hamnade i min tomma kruka/tunna/bytta –  vad det nu heter?

20151005_182741  20151005_182737

Hade två murgrönor på baksidan sedan i somras som även de fick flytta ner tillsammans med ljungen. Blev sååå fint!

På lördagen dök pappa, ”mamma” och två hundar upp på förmiddagen och efter lite lunch drog jag och pappa iväg till Elgiganten för att fixa den nya tvättmaskinen. Efter lite funderande så valde jag faktiskt en billigare än vad jag fick på försäkringen. Tanken var att kanske kunna köpa även en diskmaskin för pengarna.

För om nu inte maskinerna håller mer än 2 år, då känns det helt meningslöst att köpa några dyrare apparater. Det har jag testat och de håller INTE bättre för det. Efter ca 30 minuter i butiken hade två maskiner valts ut och medan vi gick där fick pappa ett sms från Meg. ”KÖP NY KRAN”. Då hade hon tröttnat på min kran som på alla sätt och vis gett upp hoppet om livet.

Tyvärr hade inte Elgiganten kranar hemma så vi körde hem med tvättmaskinen och diskmaskinen och skulle sedan kolla kranar på IKEA när vi ändå skulle tillbaka med släpet.

På IKEA var den kran vi ville ha slut när vi kom ner till lagret trots att de påstod att de fanns hemma. I panik körde vi till Biltema. Även där blev det cirkus, men det orkar jag inte ens gå in på. Kan säga att priser på hyllkanter, priser i kassan och attityden hos kassapersonalen inte var något som stämde överens överhuvud taget. Vi kom hem med en kran till slut i alla fall.

Sedan började det roliga med att montera kran och diskmaskin. Då var det inga kopplingar som stämde med de gamla kopplingarna, hålet för vattenslangen var för litet då den nya maskinen hade vattenlås på slangen, diskmaskinens isolering som skulle monteras under nere vid sockeln gick inte att montera och såhär fortsatte det. Efter många modifieringar, suckande, en del svordomar, att jag lyckades dränka pappa – två gånger, så var vi äntligen färdiga. Vid halv elva på kvällen. Men jädrar vad glad jag är för den.

wpid-wp-1444207060066.jpgEn liten bild på nymonterad diskmaskin och kran. Herregud, jag kan diska igen. Förstår ni känslan? Jag har nu levt ett år utan diskmaskin. Först i lägenheten där man inte kunde ha någon diskmaskin och sedan i huset där diskmaskinen hade gett upp. Där fick man diska innan man satte ner sakerna i den och sedan fick man diska igen efter man plockade ur sakerna.

Å vet ni? I den här maskinen blir sakerna torra, även plastsakerna. Helt fantastiskt. (Jo, lappen som sitter på luckan är borttagen nu).

En annan spännande sak med diskmaskinen är överpriset som butikerna tar. Den maskin jag hade tittat ut hade de tyvärr inte i lager så de plockade fram en likvärdig maskin. Den var dock 1500 kr dyrare och det klarade inte min budget av. Vet ni vad de gör då? Jo de sänker priset med 1400 kr. Jag fick alltså betala en hundralapp mer än vad den andra maskinen skulle kosta. Hur är det ens möjligt att ge så mycket i rabatt? Där ser man vilka påslag det egentligen är på apparaterna.

wpid-wp-1444215315629.jpgPå söndagen var vi uppe tidigt och monterade in även tvättmaskinen. Den som uppfann tvätt- och diskmaskinerna borde få Nobelpriset, för hur står man egentligen ut utan? Diskmaskinen kan man ju iofs leva utan, men tvättmaskinen?

Jag ha invigt dem båda och tvättar och diskar för glatta livet. Visserligen tar denna tvättmaskin lite mindre tvätt än den förra och tar lite längre tid på sig, men den tvättar. Halleluja! Stilla står den också. Den förra skakade så förbaskat när den centrifugerade men denna står tvärstill. Inte en millimeter rör den sig. Den är mer energisnål, den gör av med mindre vatten och är till och med tystare än den gamla.

När de ändå var här så hjälpte de också till att montera saker som jag inte kunnat göra själv innan. T. ex. sätta fast toalettstolen på ovanvåningen, sätta upp badrumsskåp och spegel, få upp sonens taklampa, sätta upp hatthylla, skruva fast garderoben i väggen o.s.v.

Jag är så nöjd och sååååå tacksam för all hjälp jag fått.

wpid-wp-1444207060167.jpg wpid-wp-1444207060170.jpg wpid-wp-1444207060135.jpg

Allt på plats, nu ska allt bara städas av och sedan kan sakerna sättas in också. Kupan på lampan är inte på plats än heller då lampan jag hade hemma bara var en 20 watts-lampa och det är lite svagt. Den får vara av tills jag kunnat fixa en starkare lampa.

Funderar på att skriva ut lite foton också och sätta i ramar. Har ju en del coola undervattensfoton på koraller m.m.
En sak jag vill ha här uppe nu är ett vaskskåp och trycka in ännu lite mer saker i. Typ toapapper o.s.v.

wpid-wp-1444207060067.jpgHär är den nu, min hatthylla, den har inte hängt på den väggen på många år, väggen gav upp och sedan var det ingen som hade tid att hjälpa, sedan skilde jag mig och, och, och…

Men nu är den på plats. Med hjälp av en träskiva bakom som ska hjälpa den att hålla sig kvar. Jag hoppas på att både den och väggen överlever. Tyvärr hamnade den ett par millimeter snett (Oklart hur det gick till då det var rakt när vi mätte ut) men nu får det vara så.

Så man kan väl säga att helgen har varit händelserik.

Sedan måste jag tillägga också att jag är otroligt tacksam för försäkringar. Vad hade jag gjort utan hemförsäkring? Då hade jag fått hälsa hem. Precis samma med bilförsäkringen, bilen är äntligen ihoplappad igen efter sommarens närgångna träff med en hare lika stor som hela bilen. Å på den försäkringen behövde jag inte betala ett öre i självrisk. Jo, jag är tacksam för att man kan helförsäkra även en 10 år gammal bil, den är värd mer för mig än vad den egentligen är värd. Hoppas den går igenom besiktningen också bra.

Så idag är jag tacksam. Tacksam för försäkringar, min familj och mina vänner som finns där för mig på olika sätt.

Får man skryta?

Det gick fortare än jag trodde, men den är klar nu. Det blev inte helt bra med mönsterpassningen, men om man bortser från det så är jag grymt nöjd. Jag kan ju!

Klappar mig själv på axeln och tänker att, FAN VAD BRA JAG ÄR!

Jag tror jag behöver tänka så ibland. Det är så mycket skit som drar ner en hela tiden, men nu säger jag det igen. Jag kan och jag är bra. Så det så!

Så, nu har jag skrytit färdigt, men erkänn – Visst blev den fin?

Har målat insidan och limmat tapet i lådorna också för en fräschare känsla. Nu ska bara lim och färg torka riktigt ordentligt innan hon får använda den.

Hoppas hon blir lika glad för den som jag är. När den är på plats får ni se den i sin rätta miljö också sedan.

Offes byrå20150906_095012

Nu har jag riktigt kommit in i det här att fixa till tråkiga möbler.

Ännu ett projekt jag påbörjat. En byrå, hämtad gratis i Rydebäck! Ful och luktade inte speciellt mysigt. Den är numer tvättad, slipad och målningen påbörjad. Jag hoppas jag blir färdig inom kort. Och då jädrar kommer det bild på resultatet minsann! Tror den kan bli riktigt fin faktiskt.

Denna byrå ska O ha på sitt rum och ha kläder i, hon har i nuläget lite dåligt med förvaring för just det.

Kan inte nog säga att jag älskar att hitta saker billigt eller gratis. Hade aldrig haft råd att fixa möbler till oss annars.

wpid-20150825_112942.jpgwpid-20150825_133333.jpg

Det här med projekt!

Alltså jag påbörjar ju projekt hela tiden och så lägger jag upp bilder på det hur det ser ut innan, sedan blir jag liksom aldrig färdig trots att jag lovar att ni ska få se efter-bilderna också.

Nu är jag igång igen. Var och hämtade stolar på ett ställe i Helsingborg som en tjej gav bort gratis. Trevligt tänkte jag som inte äger några köksstolar.

De var i lite tråkigt skick, slitna, skitiga och dynorna var faktiskt näst intill äckliga. Så nu har jag påbörjat detta nya projekt. Tvätta, slipa, måla och klä om.

Köpte tyg på IKEA för flera månader sedan för den hiskliga summan av 112 kr och färg det hittade jag för 99 kr på Ö&B.

Det var sex stycken olika stolar jag var och hämtade. fyra st likadana och två st som var av en annan modell. Det är de fyra som är likadana som jag gett mig på nu.

Två av stolarna!wpid-snapchat-1042765220133913262.jpeg

Såhär ser de ut, eller såg ut, för jag har skruvat av dynorna och klätt om dem och stolarna är tvättade och slipning pågår. Jag hoppas och tror att denna gång ska ni få se resultatet. För vi behöver verkligen använda stolarna i köket.

De ska bli vita och dynorna är numer svarta med vita prickar. Jag hoppas det blir bra i alla fall. Det tråkiga i det här med att måla är att det tar sådan tid. Det ska ju torka så förbaskat länge innan man kan måla igen. och sedan är det ju inte en gång man ska måla utan ungefär 101 gånger. Tradigt som fasiken. Men jag är nöjd med att jag fått tag i dessa stolar och kan fixa dem till så lågt pris. Det betyder att jag betalat ca 35 kr styck för stolarna och det är inte dumt det.

Har sagt det innan och säger det igen, Facebooks köp/sälj/bytes/bortskänkes-sidor är väldigt bra.

Jag måste få skryta!

Den är klar nu, eller i alla fall så klar att den kunnat sjösättas. Pappas båt han byggt på i 4 år. Som jag berättat innan så är det mer ”plock” som ska på. Reling, en ”ramp” på taket för alla antenner, topplanterna en list som nu är i silver runt om på båten ska bli röd, namn ska på o.s.v. Men i alla fall.

Enligt pappa och hans fru mullrar motorn som ett lejon, går snabbt, den går bra, den ligger snyggt i vattnet och allt det där. Jag såg bilderna på Facebook och jag blev så glad att jag grät. Det är så jäkla häftigt.

När han påbörjade det här projektet var båten bara ett gammalt urbränt och buckligt plåtskrov, ingenting annat. Nu har han både byggt hus, bil och båt själv. Vad blir det härnäst? Helikopter? Skulle inte förvåna mig.

Här får ni några bilder på den nästintill färdiga båten.

10547988_694162767331189_1773832700358086120_o

10506804_694163537331112_4703382276432624540_o

10551719_694164117331054_2438015530310372450_o

10603771_694165223997610_1224043208310370651_n

10497270_694164777330988_5956260591367282873_o

10446161_694165467330919_2450694492961026627_o

 

Äntligen fredag!

Igår var jag så förbenat duktig. Jag målade taket första vändan i badrummet. Grundade även tre av fyra väggar. Det kan nog fasen bli bra det här.

Idag har jag träningsvärk. Det är ju inte den mest optimala ställningen man har när man målar tak med en roller utan förlängningsskaft. Hittade inte det så det fick gå ändå. Nu ser man hur bra det blir och vill att det ska bli färdigt bums.

Får man tycka att man själv är duktig? Jag känner mig jäkligt duktig i alla fall.

Ni kan få en liten sneak peek. Men före- och efter-bilder får ni när det är helt klart. Eller i alla fall nästan klart.

image

Det börjar ju bli lite kallare ute nu också. Tror inte vi haft minusgrader och frost än, men jag tog det säkra före det osäkra och tog in min balja med pelargoner. Tänkte att den kan ju stå på byrån i vardagsrummet och vara fin. Trodde inte att den var så stor som den var. Den fullkomligt tog över. Men det är ju mysigt med skog.

Katterna tyckte den var ruggigt intressant och inspekterade den grundligt hela kvällen. Bör kanske tilläggas att murgröna inte längre har lika långa rankor som på bilden.

image

image

Ikväll ska jag försöka måla lite till och så hade jag tänkt ta mig till gymmet. Får väl se vad jag hinner med.

Ergorapido

Hoppsan, som det kan bli. Råkade beställa en sådan här från ICA igår. Har ju sagt ett tag att en sådan hade varit guld nu när vi har katterna och nu var den ju sååååå billig att jag inte kunde låta bli Wink

Finns för avhämtning inom ett par dagar. Weei!

dammsugare

Badrummet

Som jag nämnt tidigare så har vi ju beslutat oss för att göra en budget-renovering av vårt badrum på ovanvåningen. Sedan kom vi inte så mycket längre.

Att besluta om att något ska göras till att verkligen göra det kan ta tid i vår familj.

Jag fick dock ett ryck på förmiddagen och fick för mig att jag skulle sätta väven på väggarna.
Jag tänkte att det kunde väl inte vara så svårt.
Det var det inte heller, men det tog betydligt längre tid än vad jag trodde och det var lite bökigt bakom badkaret, handfatet och toastolen.
Dessa rör va inte allt för häftiga att lossa och sätta fast igen.

Nu sitter väven där i alla fall. Ni ser ju den underbart snygga tapeten som varit där innan. Fler före- och efter-bilder kommer när det är färdigt.

image

I veckan ska jag försöka köpa ny lampa och färg. Kanske även den nya vasken.
En ny toastol har vi fått alldeles gratis från våra vänner. Smile
Det uppskattas verkligen i dessa tider.

Tänkte försöka fjäska för maken också så att han raggar upp en elektriker. Behöver nämligen koppla in ett nytt element bland annat.

Känns så underbart att få detta fixat. Tänk att man ska skjuta på saker som är så lätt att åtgärda egentligen?

OBS: Jo, jag vet att det ska våtspärras när man renoverar ett badrum. Vi har dock inte rivit det gamla utan bara satt väven utanpå. Gör ingen som helst nytta att våtspärra det eftersom även gamla golvet får ligga kvar. Ville bara förtydliga det så ingen går i taket. Badrummet är inte renoverat sedan 1980 då det byggdes så om jag sätter en väv utanpå tapeten eller inte gör badrummet varken mer eller mindre godkänt än vad det är idag. Alltså INTE godkänt enligt försäkringsbolaget. Så nu behöver ni inte fundera över detta.