Color!

wpid-20150831_173539.jpgInför förra helgens HX-festival i HBG så målade de ett flertal övergångsställ i pridefärger. Snyggt tycker jag. Det livar upp lite. Färgen brukar ju försvinna inom några månader, men jag hade uppskattat om de hade fått vara i färg hela tiden. Jag blir glad av det.

Vet inte exakt hur många övergångställ som målats men runt ett tjugotal är det nog. Just det här har redan börjat släppa den gröna färgen. Kan bero på att det regnade som om himlens portar stod öppna medan de målade just den här zebran. Färgen rann nerför gatan och de som stod och målade bara skakade på huvudet, flinade och fortsatte måla. Lönt liksom? När regnet slutat så fick de göra om allt igen, men då var det ju så blött att jag antar att det inte fäste riktigt. Har sett flera andra som fortfarande ser helt nymålade ut dock. Misstänker att det inte var lika blött när de målades.

Som sagt, fint är det tycker jag!

Snart!

Då går jag snart in i sista praktikveckan och sedan är det bara en vecka kvar. Känns helt galet! Om två veckor har jag gått klart utbildningen och jag hoppas och önskar att jag fått godkänt i allt så jag kan få min licens. Är lite nervös, men tar det som det kommer.

Det har varit skönt med ”långhelg”. Har inte fått iordning här än, men jag tar allt i lagom takt. Om vi så får leva i röra och flyttkartonger i ett par månader så får det väl vara så. Jag orkar inte och vill inte stressa med detta att få iordning. Då kommer jag slita ut mig, det känner jag starkt. Har fått en del gjort i alla fall.

Jag och T har satt upp flera upp-packade kartonger, julsaker, kartonger med sådant som inte ska packas upp, bordsskivor och lite sådant på vinden. Vi har lastat bilen full med skräp som ska till tippen, hängt in massor med kläder i garderoberna, hängt upp gardiner i mitt sovrum, plockat upp dvd-filmer och hängt undan ytterkläder.

Vi har även varit en sväng på IKEA och köpt galgar. Kollade på dörrar till pax-garderoben vi har i hallen och hittade en skitsnygg.wpid-img_20150503_195124.jpgGivetvis var det den dyraste de hade. Det får nog bli den billigaste de har sedan. Den är ca tio ggr billigare men jädrar vad jag gillade denna.

Hittade två krukor som jag köpte i alla fall och så köpte jag två lavendel på Bauhaus att ha i. De blev nästan lite små men det får duga så länge. Kanske har råd att fixa något annat längre fram. (Bild får ni en annan dag).

Idag har jag och T övningskört också för första gången. Det gick hur bra som helst. Vi åkte ut till ett lugnt område och övade moment 1, 2 och lite 3. Det vill säga:  1=körställning, 2=starta-/stannarutiner, krypkörning och styrning 3=växlingsarbete. Det gick som en dans, hon är verkligen en naturbegåvning. Önskade verkligen jag hade haft dubbelkomando i bilen, då hade jag gett mig ut på ett svårare område direkt. Nu har jag inte det så vi får ta det lugnare, men å andra sidan har vi ju två år på oss att få in alla rutiner så det ska nog fixa sig även utan dubbelkomando. Först var hon jättenervös och tyckte det var lite läskigt, men sedan gick det som en dans och när jag sa att vi var tvugna att avbryta för att jag skulle hem och påbörja maten så blev hon lite besviken. Hon tyckte det var jättekul och ville fortsätta hur länge som helst.

wpid-övningskörning.jpg.jpeg

Kan nog bli bra det här faktiskt. Vi hade jättetrevligt och hon tyckte att jag var väldigt bra på att lära ut. Yay!  Grin

Ha en fortsatt skön söndagskväll!

Bulltoftabanan

I fredags var klassen en sväng på Bulltoftabanan i Malmö och under tiden som jag var passagerare så passade jag på att filma lite. Det ser kanske inte så hysteriskt kul ut, men jag lovar er att vi har alltid vansinnigt kul. Speciellt vi i den fabulösa ”fredagsgruppen”.

Sedan är det ju som Ingela säger i filmen, man har inte roligare än man gör det. Tyvärr finns ju ingen film när jag kör, men ni får hålla er till godo med detta och så hoppas jag att ni orkar se den 5 minuter korta filmen från vår heldag på Bulltofta. Som ni förstår så är det mycket som inte förevigades.Eller kanske bara vill hållas hemligt  Wink

Min förkylning ligger fortfarande kvar som någon form av lock över hela mig och jag hör som en kratta. Det känns som om någon tryckt in ett helt paket vadd i öronen på mig och hällt i mig en flaska Vodka. Ha ha, låter ruggigt mycket värre nu också än på filmen. Om nu det ens är möjligt, då jag alltid låter som hej kom och hjälp mig.

Idag var jag och Camilla ute och gick i kylan ute i Bruces skog. Det var faktiskt riktigt skönt och vi ska göra om det imorgon igen. Woop wopp!

Nu ska jag strax krypa ner under täcket men först vill jag bara önska er en riktigt god fortsättning på helgen.

Heart Heart Heart

Energilös

Idag har jag haft jäkligt svårt att hitta energin och glädjen. Vill bara ha vår och sommar, då solen kan ge mig styrka och glädje. Solen gör en sådan enorm skillnad.  Sun

wpid-img_20150118_135344.jpg

Googlade runt lite och hittade Escadas sommarparfym för 2015. Gissa om jag vill ha den. Men priset är hopplöst mycket förmycket för min plånbok. Men om man lägger undan 200 denna månad och 200 nästa så ska det nog gå. wpid-img_20150118_232255.jpgSå mycket saker som kostar pengar nu. T ska ju dessutom börja övningsköra snart. Det är ju inte gratis direkt.

wpid-20150114_214042.jpgMan tror ju lätt att det skulle vara lite enklare att övningsköra privat om man är trafiklärare, men så är inte fallet. Reglerna kring detta är helt sanslöst ologiska. Så det blir vackert till att gå handledarutbildningen – IGEN!!

Kram och godnatt!  Heart

Regn, Eurovision och bio.

wpid-20140507_104906.jpgIdag har det varit riktigt skitväder. Eller skitväder och skitväder, det har ösregnat hela dagen och det finns säkert de som tycker att det är trevligt och mysigt. Det gör dock inte jag så jag var faktiskt väldigt tacksam över att sitta i en bil hela dagen. Det började regna redan när jag var på väg in till HBG men jag tänkte ju att jag hade ett paraply i bagageluckan. Det hade jag inte!
Som tur var duggade det bara lite då så även om jag hade en promenad på ca 5 minuter till praktiken från bilen blev jag inte så blöt. Sedan hade jag sådan enorm tur att det faktiskt var uppehåll när jag slutade och skulle gå från praktiken till bilen också. Halleluja! Wink

Det var inte den enda turen jag hade idag, jag lyckades även hitta en gratisparkering till min lilla Ka också. Ibland kan det vara en fördel med en så liten bil att man i stort sett kan lyfta den med handen och sätta in den i en ledig ficka. Sedan hur trafiksäkra så små bilar är, det är en annan historia. Helt klart vill jag ha en lte större bil, men som sagt. Med en redan kass ekonomi och sedan börja studera på det gör ju inte att man blir direkt rik, så någon ny bil blir det inte på ett par år.

wpid-20140507_075832.jpg

När man sitter i en bil hela dagen så ser man ju både det ena och det andra trafiken. Inte bara folk som kör som en påse nötter utan även olika regplåtar. Både påhittade och original. Vi själva har haft en å annan plåt som man kanske inte har tyckt varit den bästa, men en sak är säker. Den här plåten hade jag aldrig gått med på att äga. Faktiskt! Får man inte ha WTF, stalker, bitch, 666 m.fl. då borde ta mig sjutton inte få ha denna heller. Original eller inte!

Idag har jag hittat en leverfläck på L. En sådan där som ser jättekonstig ut och ger mig ångest. Så i morgon får maken ringa till VC och boka en tid så de får titta på det. Det har konstig färg, form och växt fort. Det har ändrat sig jättemycket på kort tid. Hoppas att jag bara nojar mig helt i onödan.

Strax blir det att ta ett snack med kudden. Skoldag i morgon för 4 av familjens 5 medlemmar. Ska bara kolla så att lilla O sover också. Hennes klass har ju varit i Köpenhamn idag och kollat på Eurovision. Genrepet för semifinal 2 har de spanat in. De var väldigt nöjda när de kom hem igen. Enligt killarna i klassen ska tydligen Polens bidrag vara det bästa. Enligt fröken beror det nog mer på klädseln än på sången. Wink

Förutom att denna dag varit lång för henne så var den lång igår också. Då var vi hela familjen och såg Spiderman 2. Då var vi inte heller hemma förrän kl 21.00. Inget som är direkt billigt heller om man ska gå 5 pers. Tack och lov hade vi samlat ihop så mycket poäng på våra biokort att vi kunde få två biljetter gratis på dem och sedan hade vi tre stycken företagsbiljetter som vi fått från olika prenumerationer. Så det enda vi behövde betala för var godis och dricka. Lite billigare i alla fall.

Godnatt på er!

Rondeller ja…

Fick en kommentar från Madde att hon stör sig på folk som inte kan köra i rondeller. Jag kan inte annat än att hålla med. Rondeller är kanske inte helt lätt. Hon undrade också om jag kunde förklara hur man ska köra i dem.

Jag ska försöka förklara så gott det går i skrift och någon bild, vi kan ju börja från början så får vi se hur pedagogiskt det blir. Blir jag för otydlig så fråga gärna igen.

1. Det heter faktiskt inte rondell utan cirkulationsplats. Rondellen är det runda i mitten man kör runt.
Man kör alltså I en cirkulation och RUNT en rondell. Är ni med?

2. Man kör motsols i en cirkulationsplats, men det har nog ingen missat va? Wink

3. Du har väjningsplikt för alla inne i cirkulationen. Titta därför inte för mycket på hur folk blinkar. De flesta blinkar fel. Titta istället på om det är fritt.
Glöm inte cykelöverfarter och övergångsställ. Du har väjningsplikt mot dessa både innan du kör in och när du kör ut. Du korsar deras väg alltså väjer du.

Står du och ska in och någon kommer med vänster blinkers på, kör inte in. Personen kanske blinkar fel och ska inte alls till vänster. Tänk på väjningsplikten mot alla som redan är inne i cirkulationen.

Väjningsplikt innebär:
* i god tid sänka hastigheten el stanna
* får köra vidare endast om det kan ske utan fara el hinder.

På väg in i cirkulationen:
* Det finns bara ett håll att köra i cirkulationen, därför finns ingen lag/krav på att du måste ge tecken innan du kör in. Däremot BÖR du ge tecken innan man kör in för att undvika missförstånd och olyckor.
Ska du till höger – tecken höger.
Ska du till vänster –  tecken vänster.
Tänk på det som en vanlig korsning så blir allt solklart.
Däremot finns det en lag/krav på att du ska blinka ur dig från cirkulationen. Du blinkar alltså till höger när du lämnar cirkulationen ÄVEN när du kör rakt fram. De andra vet antagligen inte från vilket håll du kom.

En cirkulation med endast ett körfält har de flesta inget problem med. Där har du inte så mycket att välja på. Det svåra där är att veta när man ska blinka.

Ska du till höger så blinkar du till höger redan innan du kör in i cirkulationen.

Ska du till vänster så blinkar du först vänster innan du kör in och när du precis passerat sista avfarten innan du ska svänga slår du över och blinkar höger.

Ska du rakt fram så slår du på höger blinkers när du precis passerat avfarten innan.

Kolla bilden jag ritade. Jag hoppas den är tillräckligt tydlig.

image

Det är när det blir fler filer som de flesta tycker att det börjar bli bökigare. Även med fler fält gäller samma sak med blinkersen.
Tänk återigen på väjningsplikten när du byter körfält inne i cirkulationen.

* Du får bara byta körfält om det kan ske utan fara eller onödiga hinder för andra trafikanter.
* Ser du att en förare är på väg att byta körfält ska du anpassa hastigheten för att underlätta bytet.

Det viktigaste i cirkulatoner med fler körfält är att ha koll på i vilket körfält man ska ligga. Detta kan variera från cirkulation till cirkulation.

Det vanligaste är att man får köra rakt fram i båda fälten, höger åt höger och vänster åt vänster men andra alternativ förekommer. Läs noga skyltar och vägmarkeringar så du lägger dig rätt för din färd. Har du fler val? Försök tänk långt fram och lägg dig i det fält som funkar bäst även efter cirkulationen.

Tänk också på att stora fordon ofta tar upp båda körfälten. Kläm dig därför inte ut samtidigt som till exempel en lastbil eller buss, även om ni inte ska åt samma håll.

Rakt fram är inga problem. Ska du rakt fram el till höger efter cirkulationen, välj höger körfält. Ska du till vänster efter cirkulationen, väljer du det vänstra körfältet.

image

När du ska till höger kan du välja både höger och vänster körfält efter cirkulationen. Ska du till vänster i nästa korsning väljer du att gå ut direkt in i vänster körfält annars det högra. Vet du inte vart du ska väljer du ALLTID höger körfält eftersom det är vårt grundkörfält.

image

Ska du till vänster så gäller samma sak som till höger. Ska du fortsätta till vänster efter cirkulationen så stannar du i vänster körfält hela vägen ut. Annars byter du till det högra körfältet.

image

När du kör ut ur cirkulationen:
* Glöm inte högertecknet
* Anpassa körningen så att du helst kör ut ur cirkulationen från höger körfält
*Om du kör ut ur cirkulationen i vänster körfält måste du vara extra uppmärksam på fordonen i höger körfält eftersom du inte vet om de ska fortsätta köra i cirkulationen. Tänk på att du ”bryter hans väg” då har du väjningsplikt. Därför är det säkrare att lämna i höger körfält även om du får lämna i det vänstra vid till exempel vänstersväng.

Det här är som sagt grunderna. Det kan finnas markeringar att du bara går ligga i vänster körfält fast du ska rakt fram. Det kan finnas högerfält där du både kan köra rakt fram, höger OCH vänster.
Var uppmärksam!

Ska jag ta med alla olika sorter så kan jag skriva en hel uppsats. Har ni någon speciell cirkulationsplats ni undrar över kan ni skriva några rader, rita en bild el ta ett foto och skicka så kan jag förklara det också.

Hoppas jag var tillräckligt tydlig och att det kunde hjälpa lite i alla fall.